Chemická kotva

Pojem chemická kotva představuje v dnešním stavebním a průmyslovém odvětví nezastupitelný pojem. Některé práce už si bez chemické kotvy ani nelze představit, její přednosti jsou dostatečně prověřené. Použití chemické kotvy je všestranné a také při zámečnické a strojírenské práci se hojně využívá. Tato praktická pomůcka slouží především ke kotvení těžkých a mohutnách konstrukcí anebo také při kotvení do nepříliš kvalitního zdiva.

Použití chemické kotvy ve strojírenství

Při zámečnické výrobě nebo strojírenském odvětví se chemická kotva používá velice často. Téměř neexistuje spoj, který by se pevností a stálostí chemické kotvě vyrovnal. Při kotvení těžkých nerezových nebo plechových bloků dochází často k namáhání konstrukčních částí, které by běžná hmoždinka neudržela. Chemická kotva má závitovou tyč zapuštěnou hluboko do zdiva, tento spoj je pak velice silný a odolný.

Práce s chemickou kotvou

Chemická kotva je vlastně velice silné lepidlo, které se nanáší pomocí speciální kartuše do předvrtané díry osazené tenkou síťkou. Přes toto sítko se hmota chemické kotvy rozteče do všech spár a prostorů a po vytvrdnutí je spoj pevný jako samo zdivo. Před samotným ztuhnitím chemické kotvy je otvor osazený závitovou tyčí potřebné délky. Na ní pak můžetee zavěsit opravdu cokoli.
Při dokončovacích pracích je možné otvor vzniklý po aplikaci chemické kotvy začistit s okolní zdí. Jedním z nejlepších prostředků na tyto práce je akrylový tmel v tubě. Tento akrylový tmel se velice dobře aplikuje, je lehce roztíratelný a dá se jednoduše přemalovat. Chemickou kotvu i akrylový tmel koupíte v běžných stavebninách a hobby marketech.

« Zpět na seznam článků