Okenní parapet

Vnitřní parapet je nejen vhodným estetickým doplňkem okna, ale může sloužit i prakticky, například k pěstování pokojových květin, které vyžadují dostatek světla. Pokud si pořídíte plastové parapety, můžete mít jistotu kvality a dlouhé životnosti. PVC parapety se vyrábějí metodou extruze, tj. protlačení základního materiálu přes formu a následným s chlazením a provedením povrchové úpravy.

K tomu se používá technologie kašírování, tedy lepení fólie v zahřátém stavu. Parapety opatřené fólií s akrylátovým lepidlem šetrným k povrchu parapetu, nebo laminátem jsou odolné proti otěru, vlhkosti a snadno se udržují. Není potřeba je opravovat či opatřovat po delším čase nátěrem, a přesto mají velice dlouhou životnost. Výrobce doporučuje k jejich ošetření a čištění drobných nečistot čistící a údržbové prostředky pod jednotnou značkou FENOSOL. Jejich aplikování však záleží na typu povrchové fólie. V žádném případě se nesmí používat ředidla, rozpouštědla a jiné chemikálie. Hrubší nečistoty je třeba odstranit nejprve mechanicky a až poté můžete použít zmíněné čistící prostředky.

K přednostem plastových parapetů patří kromě jiného i lehkost, což velice usnadňuje jejich instalování. Při montáži nebo jakýchkoliv zednických pracích v okolí parapetů, se vyplatí jejich povrch chránit krycím, nepropustným materiálem. Rovněž by se neměly parapety vystavovat krátkodobým teplotám nad +60°C, což by vedlo k jejich deformování. Mezi další výhody plastových parapetů lze zařadit širokou škálu barevných odstínů i cenovou dostupnost. K vnitřním plastovým parapetům patří také jejich příslušenství. Jedná se například o koncové krytky, které se nasazují na jejich volné konce, aby se překryl řez. Díky jejich profilu dobře sedí a není potřeba je lepit.

Parapety je vhodné barevně skloubit s použitou stínící technikou v interieru, jako jsou například žaluzie. K dokonalému sladění parapetu a žaluzí použijte například vzorník, který nabízejí žaluzie Ostrava při návštěvě pracovníka, která provádí zaměření žaluzií.

Samotná montáž vnitřních okenních parapetů je velmi jednoduchá. Na čistou rovnou plochu pod oknem se nanese v dostatečné vrstvě PUR pěna nebo PUR lepidlo, na které se parapet osazený bočními krytkami položí. Zadní hrana se musí dotlačit pod rám okna k podkladnímu profilu a pak se celý parapet po celé ploše rovnoměrně zatíží, aby nedošlo k jeho vydutí v některém místě.

« Zpět na seznam článků