Revitalizace panelových domů a program Zelená úsporám 2014

Podle posledních vyjádření stavebních firem i společností vyrábějící polystyrenové a zateplovací systémy prý zateplování domů netáhne Čechy tak, jak tomu bylo dříve. Hlavním důvodem jsou dlouhé čekací lhůty na dotace z programu Zelená úsporám a především očekávání na vyhlášení jejích nových podmínek, jejichž přesné znění nebudeme znát dříve než za rok.

Zateplení domů Belstav CZ
Zdroj: BELSTAV CZ

Zelená úsporám a dotace na zateplení domů

Letošní Zelená úsporám se opět zaměřuje na snížení energetické náročnosti rodinných domů. O možnostech čerpání dotace pro bytové domy a veřejné stavby se rozhodne po roce 2015. V září loňského roku, v období nejvyšší poptávky, se výše dotací pro rodinné domy pohybovala okolo 200 000,-Kč. Nová Zelená úsporám pro rok 2014 opět podporuje snižování energetické náročnosti rodinných domů a na dotace je určená částka ve výši 1,9 miliardy korun. Podmínky se v nové výzvě příliš nemění. Investor bude opět moci požádat o dotaci na zateplení domu, tedy na výměnu oken, dveří a podporu dostane taktéž výstavba pasivních rodinných domů a podpora výměny kotlů, instalace tepelných čerpadel či termických solárních panelů pro ohřev vody.

Do roku 2020 bude vyplaceno 27 miliard

Příjem žádostí o dotaci v programu Zelená úsporám bude možné od 1. dubna 2014, ukončení příjmu žádostí je stanoveno na 31. října 2014, což je nejzazší termín. Výše dotace v letošním roce na výstavbu rodinného domu v pasivním standardu bude vyšší než v minulém roce – žadatel bude moci získat dotaci až ve výši 550 000,-Kč

Nové znění dotačního programu schválila vláda v listopadu 2013, který poběží až do roku 2020, přičemž z něj bude vyplaceno 27 miliard korun. V prvních letech, jak již bylo zmíněno, se bude program zaměřovat především na rodinné domy. Na podmínky pro získání dotace pro veřejné stavby a bytové či panelové domy si budeme muset počkat.

zateplení domů Belstav CZ
Zdroj: BELSTAV CZ
 

I přes tyto novinky je zateplení domů nutností pro celou řadu panelových domů, jejichž fasáda je v havarijním stavu a u kterých úniky tepla překračují meze. Právě díky nezateplené fasádě se mnoho lidí vyděsí při vyúčtování za vytápění. Investice se do zateplení fasády vrací průměrně do 5 let.

« Zpět na seznam článků